Welkom in de extreme wijnstreek. Op de steilste wijngaarden van Europa, in de oudste wijnstreek van Duitsland, groeien op prehistorische leisteen hoogwaardige Rieslings van verbazingwekkende elegantie en mineraliteit.

Het dal van de Moezel is een van de indrukwekkendste wijnlandschappen ter wereld. In talrijke meanders stroomt de rivier tussen de Hondsrug en Eifel in noordelijke richting, de Rijn tegemoet. Zijn steile hellingen zijn overal dicht beplant met wijnstokken. De Moezel brengt de wellicht karakteristieke wijnen van Duitsland voort: de heerlijke, fruitige, droge, lieflijke en edel zoete rieslingwijnen zijn ongeëvenaard. Deze karakters zijn een combinatie van de buitengewone goede geografische liggingen het ideale microklimaat op de steile hellingen, waar de zon elke druif bereik.

Dankzij de bodems en de lange rijpingsfase worden de wijnen gekenmerkt door een karakteristieke mineraliteit. De wijnmakers slagen erin om wijnen te produceren met relatief weinig alcohol maar toch vol van smaak. Zelfs de sterkere droge wijnen zien er door de mineraliteit fijn en elegant uit.

Tot ver in de jaren zestig en zeventig waren ook veel wijnboeren, boer en beheerden ze gemengde boerderijen met akkerbouw, veeteelt en wijngaarden. Dit omvatte vaak ook boomgaarden. In eigen distilleerderijen wordt het fruit, evenals de draf en gist die ontstaan ​​tijdens de wijnproductie, verfijnd tot sterke dranken. Veel wijnboeren hebben nog steeds de vergunning om een ​​distilleerderij te exploiteren, ook al zijn de voormalige gemengde bedrijven op een paar uitzonderingen na grotendeels pure wijnbouwbedrijven geworden.

Wijnboeren aan de Moezel persten al in de oudheid hun druiven. Ze waren gekomen in de nasleep van Caesars legioenen die het Moezelgebied hadden veroverd in de loop van de Gallische Oorlogen. Trier, de eerste stad van het huidige Duitsland, ontwikkelde zich tot een keizerlijke residentie en kosmopolitische stad - de vraag naar wijn was navenant hoog, een drank die al zeer gewaardeerd werd door de Kelten en Romeinen.

Onze Moezelwijnen zijn afkomstig van kleine wijnhuizen met jaren lange ervaring in de wijnbouw en waarbij de huidige moderne keldertechniek samen gaat met traditionele ervaring van vroeger en waarin alle vakkundigheid vaak is overgedragen door opa, op vader naar zoon (of dochter). Door vakkundigheid en passie produceert elke wijnboer zijn of haar eigen karakteristieke wijn, die net even anders is dan uit andere wijnstreken in Duitsland. De karakter van de wijn is zelfs verschillend per wijnboer.

3.000 helden van wijnbouwers gaan elke dag de steile hellingen uit om de beste druiven te oogsten voor hun kwaliteitswijnen. Steile hellingen van de rivierdalen, de dicht beplante zee van wijnstokken en de onmiskenbare leisteenbodem vormen het landschap als bijna geen ander wijnlandschap ter wereld en maken het Moezelgebied onmiskenbaar.


Het wijnbouwgebied van de Moezel omvat 8.743 hectare wijngaarden in het Moezeldal en de zijrivieren van Saar en Ruwer. De wijngaarden strekken zich uit langs de Moezel van de Duits-Franse grens bij Perl in het Saarland tot Koblenz en aan de benedenloop van de rivieren Saar, Ruwer, Sauer en Lieser en in andere zijdalen.


Ongeveer 40 procent van de wijngaarden aan de Moezel, Saar en Ruwer ligt op de steile hellingen van de rivierdalen. Wijn-gaarden met een helling van meer dan 30 procent worden als steile hellingen beschouwd. Met ongeveer 3.500 hectare wijngaarden op steile hellingen is de Moezelregio de grootste wijnbouwregio met steile hellingen ter wereld.

Weingut Hirschen-Schuster
Dornfelder Lieblich Rood
Dornfelder Trocknen Rood
Regent Feinherb Rood
Spätlese Riesling trocken
Spätlese Riesling Lieblich
Bacchus Lieblich
Weißer Burgrunder
Rotling Lieblich
Kabinett Riesling Feinherb


Weingut Josef Thielmann
Dornfelder Rotwein Trocken
Dornfelder Rotwein Lieblich
Spätlese Trocken
Riesling Auslese
Spätburgubder Weißherfst
Riesling heidhof
Weißer Burgunder Trocken

Weingut Christoffel
Weißer Burgrunder
Bacchus Lieblich
Kabinett Schieferlay Feinherb
Spätlese Riesling Lieblich
Riesling Auslese Wit
Creation Findling Aperitif Suß
Dornfelder Trocknen Rood
Dornfelder Feinherb Rood
Dornfelder Lieblich Rood
Weingut Loescher-Erben
Dornfelder Rotwein Trocken
Dornfelder Rotwein Lieblich
Spätlese Trocken
Riesling Auslese
Spätburgubder Weißhernst
Weißer Burgunder Trocken
Rotling