Gudbrandsdalsost

14-02-2022

Brunost (Noors), mesost (Zweeds), mysuostur (IJslands) of myseost (Deens) is een bruine Scandinavische weikaas. De Noorse naam brunost betekent 'bruine kaas'. In Noord-Amerika wordt het aangeduid en verkocht als gjetost .

De twee meest populaire variëteiten in Noorwegen zijn Gudbrandsdalsost , wat 'kaas uit het Gudbrandsdal' betekent, uit de Gudbrands-vallei (gemaakt van 24% geitenmelk en koemelk), en de meer traditionele versie geitost , wat simpelweg 'geitenkaas' betekent, en die geheel of gedeeltelijk is gemaakt van geitenmelk. Er zijn ook regionale variëteiten, die zowel in kleur als smaak variëren, afhankelijk van hoeveel karamel ze bevatten.

Gudbrandsdalsost heeft een sterke, zoete, maar toch ietwat scherpe smaak met tonen van karamel en wordt  vaak gebruikt als een open topping, op brood, moutbrood of samen met lefse, een traditioneel zacht Noors platbrood. Ook wordt deze lekkernij wordt gebruikt in wildsauzen, vaak samen met jeneverbessen. Het geeft dergelijke sauzen een subtielere karamelsmaak.

Gudbrandsdalsost wordt gemaakt door een mengsel van melk, room en wei enkele uren voorzichtig te koken zodat het water verdampt. Door de hitte wordt de melksuiker omgezet in karamel wat de kaas zijn karakteristieke smaak geeft. Het is klaar voor consumptie zodra het is verpakt in blokken van geschikte grootte. 

De kazen zijn voornamelijk een Noors product en worden ook in Zweden geproduceerd en verkocht. Ze worden ook verkocht in de Upper Midwest, en door kaasspecialiteiten in de wereld. Verschillende lokale zuivelfabrieken in Noorwegen produceren hun eigen versies. Experimentele versies met noten en honing of chocolade zijn geprobeerd, zonder veel succes. 

Wij kunnen deze kaas voor u bestellen. De levertijd is ongeveer 1 week


 @Lukas Spee & Martijn Lafeber