Spaanse FUET 

14-02-2022

Fuet is een typische worst uit de regio Catalonië in Spanje . Gemakkelijk te herkennen aan zijn smalle, lange, worstachtige vorm, fuet ontbreekt in geen huis als het gaat om een ​​tapas- en biersessie in goed gezelschap. Deze karakteristieke witte laag en unieke smaak past met zijn gladde textuur perfect bij een worstentafel.

Verschil tussen Fuet en Saucisson

Deze twee vleeswaren worden vaak verward. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, maken hun verschillen ze uniek en we zullen ze in detail uitleggen. De belangrijkste overeenkomst is dat ze zijn gemaakt met gehakt en gemarineerd vlees, meestal varkensvlees, hoewel er ook andere soorten zijn. Een andere overeenkomst is dat beide worsten zijn, dat wil zeggen dat de grondstof voor hun bereiding moet worden geworst in een varkensdarm of iets dergelijks, dat vervolgens wordt uitgehard en gedroogd. Wat de verschillen betreft, deze worden voornamelijk gegeven door uiterlijk, ingrediënten en herkomstgebieden.


Een verschil dat voor de hand ligt, terwijl de Saucisson meestal veel groter is, zowel in lengte als diameter, is de fuet veel dunner en meestal ook korter.  Het uitharden wordt ook bepaald door de grootte en is dat hoe groter een worst is, hoe langer het duurt om goed uit te harden. In tegenstelling tot Saucission is fuetin korte tijd klaar, ongeveer twee weken.


Hoe een fuet te eten?
Om fuet te eten, moet je je gewoon laten leiden door je smaak. Er zijn echter twee dingen om in gedachten te houden, de dikte van de plakjes en de textuur van de worst. Dus qua dikte is het meestal aan te raden om dikkere plakjes te snijden als het zachter is; als het droger is, kun je beter dunnere plakjes snijden.

Een andere vraag die altijd twijfels oproept, is of de fuet moet worden geschild of niet. Onthoud dat fuet een worst is, maar naast het feit dat het bedekt is met een omhulsel (natuurlijk of niet), is er nog een ander element dat het bedekt, een soort schimmel, een antropomorfe schimmel genaamd pad. Dit element is mede verantwoordelijk voor zijn bijzondere en unieke smaak. Maar moeten we het eten of niet? Sommige experts raden aan om het te eten zolang het omhulsel waarin het is gevuld van natuurlijk varkensvlees is, omdat we integendeel de smaakkenmerken van ons kostbare product zouden verminderen.


@ENRIQUE TOMÁS SL