Italiaanse trots 

14-02-2022

Sterk, bijzonder, indrukwekkend, uniek; geraffineerd in cementvaten, en dat gedurende twee jaar, onberispelijk en vrij van interferentie van vataroma's, om zijn uniekheid en zijn smaak te behouden die warm, elegant en volwassen is. 

Le Argille, van Anno Domini is het resultaat van een verhaal dat de grootvader van het wijnhuis mij vertelde: in de jaren zeventig had hij een bedrijf gekocht in de provincie Treviso en had hij wijnen gevonden in gecementeerde betonnen tanks. Onder normale omstandigheden zouden deze wijnen in azijn zijn veranderd, maar in werkelijkheid leken de wijnen fris, fruitig en in een uitstekende staat van bewaring. Deze episode, die hij vertelde, intrigeerde mij echt, waardoor ik wat onderzoek deed en ontdekte dat het bewaren en rijpen van wijnen in betonnen tanks een zeer oude Venetiaanse traditie was.

Om Le Argille te produceren, beginnen ze met het telen van de druiven. Door een lage hoeveelheid per hectare te produceren, kunnen ze een volle wijn verkrijgen die zeer rijk en alcoholisch is. 

Wat Cabernet di Cabernet Le Argille zo uniek maakt, is de bijzondere rijping in een cementtank. Daarom wilden ze vanuit verpakkingsoogpunt de fles met cement bekleden en de dop sluiten met zegellak, en al dit werk wordt nog steeds met de hand gedaan. (ambachtelijker kan het haast niet)

De Cabernet Cabernet Le Argille komt goed tot zijn recht op het moment van proeven, wanneer ons palet kennis maakt met een krachtige, diepe, warme wijn. Natuurlijk gericht op de deskundige drinker maar ook op de beginner, want dit is een wijn, die ondanks zijn groot belang eenvoudig is; het is geen wijn om te interpreteren, maar een wijn om te proeven.


 Een intense robijnrode kleur met granaatrode highlights, aroma's van bosbessen, bramen en wilde aardbeien leiden naar hints van pruimen, zwarte kersen en vanille met lichte nuances van tabak, donkere chocolade en groene peper. Twee jaar gerijpt in betonnen vaten. Cement bedekte fles, gepresenteerd in luxe geschenkdoos. 


@Anno Domini, IT