Voor een heerlijke kaasfondue kunt u verschillende soorten kaas gebruiken. Alle soorten zijn geschikt, als ze maar geraspt of in hele kleine stukjes aan de kaasfondue worden toegevoegd. Iedere kaas kent zijn of haar eigen smeltgedrag en zijn of haar eigen unieke smaak. Zo zorgt Emmentaler voor de bekende draden die u uit een kaasfondue kan trekken, een blauwe kaas zoals gorgonzola kan juist een lekker pittige bite geven. Naast kaas kunt u vaak ook met mosterd en drank, zoals witte wijn, jenever of port een lekker smaaktwist aan het geheel geven

1 teentje knoflook
ongeveer 400 gram Gruyère
200 gram Emmenthaler
drietiende liter frisse droge moezelwijn
1 theelepel citroensap
3 theelepels maïzena
1 glaasje (50 cc) perenbrandewijn
peper en rozemarijn

De caquelon (soort braadschotel) met de gehalveerde knoflook inwrijven. De grof geraspte kaas, moezelwijn, citroensap en de maïzena in de pan doen, vermengen en alles onder voortdurend roeren op de réchaud verwarmen. Dan de perenbrandewijn, vers gemalen witte peper en iets fijngemaakte rozemarijn toevoegen aan de zacht pruttelende kaasmassa. Belangrijk zijn de overige bijgerechten


600 gram Roodbonter kaas 
2 eetlepels maïzena
2 theelepels citroensap
300 milliliter droge witte wij 

Meng de maïzena, citroensap en wijn tot een mengsel en zet de pan op het vuur.  Voeg de smaken Roodbonter kaas  toe en blijf roeren tot het een glad mengsel is geworden.  Plaats de pan op tafel en eetsmakelijk!